IPSERVERONE’S PERSONAL DATA PROTECTION POLICY (“Policy”)

In accordance with the Personal Data Protection Act (“PDPA”) 2010, in a ‘commercial transaction’, a ‘data user’ (in this case IPSERVERONE, its, successors or assigns, collectively referred as “We”, “Us” or “Our”), is to brief a ‘data subject’ (here being the Customer, referred below as “You” or “Your”) on the, whys or how, Personal Information (defined below) is, collected, used, and to whom such information is shared with. Please read this Policy to establish how We handle such information.

Please note, by You providing Personal Information to Us or continuing to use Our Services or visiting our website, You are consenting to the practices outlined under this Policy. In the event You, act for another person or handle another person’s personal information, You warrant that You, have informed this person of the objectives of this Policy and thereafter got this person’s authority, to provide its Personal Information to Us or for Your handling of their personal information and You will indemnify us against any loss or damage that may arise from Your failure to get such authority.

If You are below the age of 18 years old, please note that: (1) You must submit Your, parent’s or legal guardian’s, consent prior to, registering for use of Services or submitting Your Personal Information, (2) Your, parent or legal guardian, may, request to view or amend, Your Personal Information, and (3) Your, parent or legal guardian, may withdraw its consent for Your use of Services at any time.

Please also note, that any information that You provide in conjunction with third party services shall be handled, as per the third party’s, personal data protection policy or privacy policy (“3 rd. Party Policy”), and not as per this Policy. Arising thereof, please read such 3 rd. Party Policy to ascertain the practices that the third party employs in relation to the information that You provide to the third party.

What is Personal Information?

In this Policy, “Personal Information” means the information, which You, give or gave, to Us in response to Our request or which You, generate or generated, as mentioned in this Clause by the use of Services and which information relates, directly or indirectly, to a natural person, who is identified or identifiable, from that information or from that and other information, in Our possession. Such information [which We keep for as long as we believe it is necessary] includes a person’s:

  1. name, home address, business address, date of birth, age, gender, nationality, citizenship, race, religion, identity records (including National Registration Identity Card or passport details), spoken language, telephone number, fax number, phone numbers, e-mail address, employer’s, name, address and contact details, and job title;
  2. credit card or debit card or banking details;
  3. details or usage or analytics of the usage (for example including but not limited to the sent or received, amount of data, IP addresses, transmission details, details of the hardware used, the time of use, duration of use, clickstream data of pages browsed, personal settings, interest and preferences), of the subscribed, Services or third party services;
  4. details or usage or analytics of the usage of mobile devices (for example including but not limited to the mobile device’s unique identifier and the location) if used to access the subscribed, Services or third party services;
  5. CCTV recordings of Your visits at any of our branches;
  6. Recordings of Your phone calls to Us (at Our help desk or at any of Our other contacts).

Why We Collect Your Personal Information?

We do not collect Personal Information that we do not require. Depending on the Services You subscribe to, We require the aforementioned obligatory Personal Information for, communicating with You, tailoring Services for Your needs, improving our services and the proper functioning of Our business, when providing Your requested Service including but not limited to “Purposes”:

  1. of verifying Your identity and as to whether or not You are sanctioned for the Services and as to whether or not You are, related to or associated with, a prohibited person;
  2. if We believe it is relevant, to process Your application for or in providing You, the Services or in discontinuing Your Services;
  3. if We believe it is relevant to operate Our business including but not limited to:
    1. managing “Our System” which includes Our, network, servers or employed software;
    2. maintaining the security of Our system (including against security breach);
    3. detecting or investigating, rogue activities or fraudulent activities or criminal activities or activities that might reduce Our reputation, and for stopping such activities;
    4. verifying Your credit worthiness;
    5. processing Your, credit card payments or payments;
    6. administering the Services provided to You by collecting analytic information for, billing purposes, determining the payments due to Us and collecting the same, monitoring Our performance (service levels, service issues and its resolution, or Quality Assurance/Quality Control {QA/QC})
    7. addressing Your queries (billing, complaint or general enquiries);
    8. for optimizing Services - Our system (in planning its, expansion or upgrades or routine testing or maintenance scheduling) or Our staff (by training);
    9. complying to any, laws, regulatory requirements, guidelines, requests by authorities, judgement, court order, sanctions imposed, by any government or relevant self- regulatory or industry body, prevailing or formed in the future, within Malaysia or outside Malaysia (where applicable) (“Authority Requirements”);
    10. being ready for legal challenges (including investigating, defending or initiating, claims, charges or proceedings) or obtaining legal advice;
    11. producing data as may be required (by Our suppliers, data analysers, market researchers, research bodies or government authorities);
    12. to enable a prospective, purchaser or assignee, of a substantial part of Our business to conduct due diligence of the, purchase or assignment, of Our business;
    13. meeting Our obligations in any, present or future, contractual commitments or assurances, to Our Affiliates (defined below) or to meet Authority Requirements; or
    14. meeting Our obligation for sharing information within Our group of companies;
  4. to contact You through any of Your contacts including but not limited to providing customer care, furnishing Your requested information, [providing location based services save for when You have turned it off,] improving relationship, information of, products or Services, (developed, changed, modified or deprecated), marketing material (including but not limited to rewards or loyalty programmes), as part of branding exercise, by Us or with Our Affiliates, obtaining Your feedback on the Service or providing SMS alerts of the foregoing; or
  5. as permitted by any law, regulations, guidelines or the authorities.

What is Your Obligation in Providing Personal Information?

Please note that as a condition, You shall ensure that the Personal Information at all times is, complete and accurate, failing which We reserve the right to prohibit Your use of Services without notice.

What are Your Options in Providing Personal Information?

You, however, have the right to decline providing certain information. But then, We might not be able to open Your account or comply with Authority Requirements, or provide You, the Service or the full range of the Service, thus preventing You from taking advantage of all features of Our Service, depending on the information that You choose not to provide. In the case of ancillary optional services, We provide You the option to opt out from receiving such services.

What About Other Information You Provide?

For the avoidance of doubt, “Other Information” is any information which You provide NOT in response to Our request and which information relates, directly or indirectly, to a natural person, who is identified or identifiable, from that information or from that and other information. We do not require Other Information for Our operation and We will not be responsible for the Other Information’s security. You are reminded that under the PDPA, You are responsible as a data user for any personal information that You, process or control, under any of Your commercial transaction with others. Accordingly You shall use Your best endeavours to secure Other Information including but not limited to any other information, by use of adequate encryption technologies.

How do We Collect Your Personal Information?

Such Personal Information may be collected:

  1. when You, visit our offices, communicate with Us, subscribe to Services, use such Services (which includes but is not limited to any analytics from the, background, infrastructure or network), participate in Our programmes, take part in Our marketing promotions, register Your interest in requesting for information, enter a business relationship with Us, visit Our website or give Us by any other means or when you update Personal Information;
  2. from Our, employees, directors or officers, or, companies or organizations or businesses, affiliated with Us (such as Our, representatives, group of companies {including parent or subsidiary or associated, companies}, agents, contractors, data processors {who assist in, collecting or handling, transactions}, suppliers or third party service providers {including but not limited to providers of products used in subscribed Services, marketing agents, sales agents, call centers}, or professional advisors (such as lawyers or auditors), or carriers that We employ to communicate with You (including but not limited to by, post, courier, telecommunication or shipping agencies), and their, employees, directors or officers (“Our Affiliates”);
  3. from other sources, which You consent Us to collect from (for example including but not limited to credit reporting agencies, debt collection agencies, Companies Commission, Registrar of Businesses, Registrar of Societies, Insolvency Department or agencies which businesses in Our industry are required to communicate with) or where legally permitted; or
  4. through cookies when you use Our website or access Our content through another website.

Who Gets to Access Your Personal Information?

If We believe it is necessary, to fulfil any of the Purposes mentioned above for collecting Personal Information, we may at any time, without notice to You, pass such Personal Information to:

  1. Our Affiliates;
  2. the appropriate, credit card company or finance institution, processing payment transactions;
  3. Government agencies, judicial bodies, regulators or law enforcement agencies;
  4. a, purchaser or assignee, of a substantial part Our business;
  5. credit reporting agencies, debt collection agencies, Insolvency Department or agencies which businesses in Our industry are required to communicate with; or
  6. such parties as per Your, express or implied, consent; if permitted under proper authority by, law, regulations or guidelines or:
  7. any, company or body, that is attempting to stop, rogue activities or fraudulent activities, provided it shows proof of such activities.

Also in the event, that Our business is substantially acquired by another party, it is likely that the customer information (including but not limited to Personal Information), which is an asset of the business, would also be transferred to the party acquiring the business.

We will only pass Personal Information to the aforementioned parties if all such parties observe, this Policy or a policy which is equally protective of Personal Information as this Policy or a policy which complies to PDPA. Where possible, We will transmit non-identifying data.

Moreover, We may release such Personal Information as We might believe is necessary in:

  1. legal challenges (including in investigating, defending or initiating, claims, charges or proceedings);
  2. enforcing any of our Agreements or protecting Our rights; or
  3. protecting, any property or safety of anyone.

In such instances, depending on the circumstances, the Personal Information might be exposed in public documents. We, however, will seek redaction of such Personal Information to the extent permitted by, law, regulations or guidelines.

Other than the aforementioned, We will not otherwise disclose, Your identifiable Personal Information to others without Your consent and We wish to assure You that We will not sell Your identifiable Personal Data for commercial gain. In the event, there is a need for Us to disclose in circumstances not taken into account in this Policy, We shall seek Your consent before the release of such Personal Information.

What About Up-Dating of Personal Information?

We make every effort to up-date Personal Information and You are responsible for, such up-dating. Subject to verification, You may assess Personal Information which you had provided in response to Our request and update the same. We shall endeavour to provide access to the remaining Personal Information, if requested, save for information which, is commercially confidential or we are unable to divulge by law or impacts security (of Our System or any other party’s system). In making such requests, please contact Us at the contact indicated below and kindly quote Your, name and account number. Please note that We charge a nominal fee for processing such requests. We shall endeavour to fulfil Your request within 21 days after receiving, it and the nominal fee.

How Do We Handle Cookies at Our Website?

For the purpose of analysing the use of Our website, when You, use Our website or access Our content through another website, We collect information of such usage from cookies. These cookies, which are automatically stored on the device accessing Our website, only identifies the device and not the user. Such cookies, which are retrieved by our website whenever accessed, have information which assist Your navigation by customizing site information according to Your preferences. Though You may reject the use of cookies through Your browser, the rejection may affect Your usage of Our website.

What is Our Security Assurance?

We take appropriate practical, technical and organizational, security measures against loss or unauthorized, access or processing, of Personal Information [(including by Our staff without clearance)]. For example:

  1. when You transmit Personal Information to Us, We encrypt the input by use of [128 bit] Secure Sockets Layer (SSL) software;
  2. [[only the last four digits of your [credit card/debit card] number is shown for the purpose of confirming a payment transaction whilst the whole number is encrypted when transmitted to the [credit card agency][bank]/[we do not store your credit card details and instead direct You to Paypal’s website to effect Your payment to us]]
  3. We employ firewalls to prevent unauthorized access[ and monitor our System].]

What are the Security Measures You Should Consider?

The internet is not a secure environment. Whilst We make the aforementioned efforts to prevent breach, You should transmit confidential information only if You have taken appropriate security steps to protect the transmission. In particular, You should be extra vigilant when You transmit particulars which may, financially impact You or result in identity theft or on-line fraud. You are advised to independently verify the input sought before giving out any particulars so as to prevent inadvertent passing of information to fraudsters.

When You commence using Services, You will be prompted to select Your, unique user-id and password. Please do not make a selection (for example using, Your or a close family member’s, name or birthday, etc.) that is easily identifiable with You. You should also ensure that Your, password and account details, are kept secret (without, writing or recording, them) and that You sign off at the end of every session of using Our Service, so as to prevent an unauthorized person using Your account. As a matter of prudence, do not share Your, password or account details, with others or allow others to access Your account. We cannot be responsible for unauthorized access which does not arise out of Our, default or negligence.

IMPORTANT NOTICE

We will not know Your password nor will we ask You for Your password. We also do not ask by, e- mail or through links within it, for any, Personal Information or confirmation of security particulars; links if any in our e-mails would direct you to informational pages only. Thus You should not respond to e-mails, which may seem to come from Us, making requests for such Personal Information. Instead please contact Us at the contact indicated below to report, any such e-mail requests or Your suspicion that Your, password or user-id, is compromised or other suspicious activities.

Is Personal Information Transferred Outside Malaysia?

We do not transfer Personal Information outside Malaysia save for instances the parties mentioned above to whom we pass Personal Information are “Overseas Entities” located outside Malaysia. You consent to passing such Personal Information to Overseas Entities where necessary.

Our Contact

Lee Cheung Loong
IPSERVERONE SOLUTIONS SDN BHD
A-1- 1, Block A, Glomac Damansara, Jalan Damansara 60000 Kuala Lumpur, W.P, Malaysia
Tel: 03-2026-1688 Fax: 03- 77283188 E-mail: marketing@ipserverone.com

General

For any clarification of this Policy or complaints related to this Policy, please do not hesitate to contact us by e-mail with your query.

Please note, this Policy may be amended by Us at any time at Our sole discretion.

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI IPSERVERONE (“Dasar”)

Berdasarkan pada Akta Perlindungan Data Peribadi (“PDPA”) 2010, dalam ‘urus niaga perdagangan’, seorang ‘pengguna data’ (dalam kes ini dinamai sebagai IPSERVERONE, iaitu, penerima atau penerima serah hak, secara kolektif dirujuk sebagai “Kami”, “Kita” atau “Milik Kita”), adalah untuk meringkaskan sesuatu ‘subjek data’ (merujuk pada Pelanggan, yang akan dirujuk di bawah sebagai “Anda” atau “Milik Anda”) tentang kenapa dan bagaimana, Maklumat Peribadi (diberikan definisi di bawah) adalah dikumpulkan, digunakan, dan terhadap siapa untuk dikongsikan dengan maklumat tersebut. Sila membaca Dasar tersebut untuk mengetahui tentang cara-cara kami mengendalikan maklumat tersebut.

Sila ambil perhatian, apabila Anda memberikan Maklumat Peribadi kepada Kita, atau menggunakan Perkhidmatan Kita secara berterusan, atau melawat laman web kita, Anda akan dianggap bersetuju dengan amalan yang dinyatakan dalam Dasar tersebut. Jika Anda, bertindak bagi orang lain atau mengendalikan maklumat peribadi orang lain, Anda waran bahawa Anda, telah memberitahui orang tersebut tentang objektif Dasar tersebut, dan dengan kuasa orang tersebut, untuk memberikan Maklumat Peribadi kepada Kita atau dengan pengendalian Maklumat Peribadi Anda dengan kuasa tersebut, dan Anda akan menanggung apa-apa kerugian atau kerosakan daripada Kita yang akan ditimbulkan akibat kegagalan anda untuk mendapatkan kuasa tersebut.

Jika Anda berumur di bawah 18 tahun, sila ambil perhatian bahawa: (1) Anda mesti mengemukakan persetujuan Anda, ibu bapa Anda, atau penjaga yang sah Anda, untuk membuat pendaftaran dengan menggunakan Perkhidmatan atau mengemukakan Maklumat Peribadi Anda, (2) Anda, ibu bapa Anda, atau penjaga yang sah Anda, mungkin boleh, meminta untuk melihat atau membetulkan, Maklumat Peribadi Anda, dan (3) Anda, ibu bapa Anda, atau penjaga sah Anda, mungkin boleh menarik balik persetujuan tentang penggunaan Perkhidmatan Anda pada bila bila masa.

Sila juga ambil perhatian bahawa, sebarang maklumat yang Anda memberikan bersempena dengan perkhidmatan pihak ketiga akan dikendalikan, sebagai milikan pihak ketiga atas dasar perlindungan data peribadi atau dasar privasi (“Dasar Pihak Ketiga”), dan bukan sebagai dasar tersebut. Sekiranya ada persoalan, sila membaca Dasar Pihak Ketiga untuk memastikan bahawa amalan yang diamalkan oleh pihak ketiga tentang maklumat yang diberikan Anda kepada pihak ketiga.

Apakah Maklumat Peribadi?

Dalam Dasar tersebut, “Maklumat Peribadi” bermaksud segala maklumat, yang Anda memberikan atau telah memberi, kepada Kita atas permintaan Kita atau Anda menjana atau telah menjana, seperti yang disebut dalam Klausa dari pengunaan Perkhidmatan dan sebarang maklumat yang berkaitan, secara langsung atau tidak langsung, terhadap seseorang, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti dari maklumat atau maklumat-maklumat lain yang berada dalam permilikan Kita. Maklumat tersebut [yang Kita akan menyimpan selama-lama jika kita dianggap diperlukan] termasuk seseorang:

  1. nama, alamat rumah, alamat perniagaan, tarikh lahir, umur, jantina, kerakyatan, kewarganegaraan, bangsa, agama, rekod identity (termasuk Kad Pengenalan Pendaftaran Negara atau butiran passport), bahasa pertuturan, nombor telefon, nombor faks, nombor telefon bimbit, alamat e-mel, majikan, nama, alamat dan butiran hubungan, dan nama jawatan;
  2. kad kredit atau kad debit atau butiran perbankan;
  3. butir-butir atau penggunaan atau analisis penggunaan yang (sebagai contoh, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang dihantar atau diterima, jumlah data, alamat IP, butir-butir penghantaran, butir-butir perkakasan yang digunakan, masa pengunaan, tempoh penggunaan, data clickstream halaman dilayari, tetapan peribadi, minat dan keutamaan), daripada dilanggan, Perkhidmatan atau Perkhidmatan pihak ketiga;
  4. butir-butir atau penggunaan atau analisis daripada penggunaan peranti mudah alih (contohnya termasuk tetapi tidak terhad kepada pengecam unik peranti mudah alih dan lokasi) jika digunakan untuk mengakses dilanggan, Perkhidmatan atau perkhidmatan pihak ketiga;
  5. rakaman CCTV di mana-mana cawangan yang Anda dilawati;
  6. Rakaman panggilan telefon Anda kepada Kami (di meja bantuan kami atau di mana-mana kenalan Kami yang lain).

Kenapa Kami Mengumpulkan Maklumat Peribadi Anda?

Kami tidak mengumpulkan Maklumat Peribadi yang tidak diperlukan. Berdasarkan pada Perkhidmatan yang Anda melanggan pada, Kami memerlukan wajib yang dinyatakan di atas Maklumat Peribadi untuk, berkomunikasi dengan Anda, membuat ikut tempahan Perkhidmatan untuk keperluan Anda, meningkatkan perkhidmatan kami dan berfungsi perniagaan Kami dengan baik, apabila menyediakan Perkhidmatan yang diminta oleh Anda termasuk tetapi tidak terhad kepada "Tujuan"::

  1. mengesahkan identiti Anda dan sama ada atau tidak Anda dibenarkan untuk Perkhidmatan dan sama ada atau tidak Anda, yang berkaitan dengan atau yang berkaitan dengan, seseorang dilarang;
  2. jika Kami percaya ia adalah relevan, untuk memproses permohonan Anda atau menyediakan Anda, Perkhidmatan atau menghentikan Perkhidmatan Anda;
  3. jika Kami percaya ia adalah relevan untuk mengendalikan perniagaan Kami termasuk tetapi tidak terhad kepada:
    1. menguruskan "Sistem Kami" termasuk kami, rangkaian, pelayan atau perisian yang digunakan;
    2. mengekalkan keselamatan sistem Kami (termasuk terhadap pelanggaran keselamatan);
    3. mengesan atau menyiasat, kegiatan penyangak atau aktiviti penipuan atau aktiviti jenayah atau aktiviti yang boleh mengurangkan reputasi Kami, dan untuk menghentikan aktiviti itu;
    4. mengesahkan kepercayaan kredit Anda;
    5. memproses bayaran kad kredit atau bayaran Anda;
    6. mentadbirkan Perkhidmatan yang disediakan kepada Anda dengan mengumpul maklumat untuk analisis, tujuan bil bayaran, menentukan bayaran yang kena dibayar kepada Kami dan mengumpul yang sama, memantau prestasi Kami (tahap perkhidmatan, isu-isu perkhidmatan dan penyelesaian, atau Jaminan Kualiti / Kawalan Kualiti {QA / QC})
    7. menangani pertanyaan Anda (bil, aduan atau pertanyaan am);
    8. untuk mengoptimumkan Perkhidmatan - Sistem Kami (dalam perancangan, pengembangan atau peningkatan atau rutin pengujian atau penjadualan penyenggaraan) atau kakitangan Kami (dengan latihan);
    9. mematuhi apa-apa, undang-undang, peraturan yang berkenaan, garis panduan, permintaan oleh pihak berkuasa, penghakiman, perintah mahkamah, sekatan yang dikenakan, oleh mana-mana kerajaan atau badan kawal selia sendiri atau industri yang berkaitan, semasa atau dibentuk di masa akan datang, di dalam Malaysia atau di luar Malaysia (jika berkenaan) ("Keperluan Lembaga");
    10. bersedia untuk cabaran undang-undang (termasuk menyiasat, mempertahankan atau memulakan, tuntutan, caj atau prosiding) atau mendapatkan nasihat undang-undang;
    11. menghasilkan data yang mungkin dikehendaki (oleh pembekal Kami, analisis data, penyelidik pasaran, badan-badan penyelidikan atau pihak berkuasa kerajaan);
    12. bagi membolehkan bakal, pembeli atau pemegang serah hak, dengan sebahagian daripada perniagaan Kami yang besar untuk menjalankan segala usaha- usaha yang sewajarnya, pembelian atau tugasan, perniagaan Kami;
    13. memenuhi kewajipan kami dalam mana-mana, pada masa sekarang atau masa hadapan, komitmen kontrak atau jaminan, untuk Ahli Gabungan Kami (didefinisikan di bawah) atau untuk memenuhi Keperluan Lembaga; atau
    14. memenuhi kewajipan Kami untuk berkongsi maklumat dalam syarikat kumpulan Kami;
  4. untuk menghubungi Anda melalui mana-mana kenalan Anda termasuk tetapi tidak terhad kepada menyediakan perkhidmatan pelanggan, memberikan maklumat yang diminta Anda, [menyediakan perkhidmatan berasaskan lokasi kecuali apabila Anda telah mematikannya,] memperbaiki hubungan, maklumat, produk atau Perkhidmatan, (dibangunkan, ditukar, diubah suai atau dikecam), bahan pemasaran (termasuk tetapi tidak terhad kepada ganjaran atau program kesetiaan), sebagai sebahagian daripada penjenamaan, oleh Kami atau dengan Ahli Gabungan kami, mendapatkan maklum balas anda dalam Perkhidmatan ini atau menyediakan SMS yang terdahulu; atau
  5. sebagaimana yang dibenarkan oleh undang-undang, peraturan-peraturan, garis panduan atau pihak berkuasa.

Apakah Kewajipan Anda Dalam Membekalkan Maklumat Peribadi?

Sila ambil perhatian bahawa sebagai sejenis kondisi, Anda dikehendaki memastikan bahawa Maklumat Peribadi yang diberikan adalah lengkap dan tepat pada setiap masa, jika Maklumat Peribadi tidak lengkap dan tepat, Kami berhak untuk melarang pengunaan Anda dalam Perkhidmatan Kami tanpa memberikan notis.

Apakah Pilihan Anda Dalam Membekalkan Maklumat Peribadi?

Walau bagaimanapun, Anda berhak untuk menolak dan memilih dengan tidak memberikan maklumat-maklumat tertentu. Namun begitu, dengan tidak memberikan maklumat tersebut, Kami mungkin tidak dapat membuka akaun Anda, atau mematuhi Keperluan Lembaga, atau membekalkan Anda, Perkhidmatan atau pelbagai Perkhidmatan, yang akan menghalang Anda daripada mengambil kesempatan atas setiap ciri-ciri Perkhidmatan Kami, berdasarkan maklumat yang Anda tidak memberikan. Dalam kes pilihan perkhidmatan sampingan, Kami menyediakan pilihan untuk Anda memilih keluar daripada menerima perkhidmatan tersebut.

Bagaimana Dengan Maklumat Lain Yang Anda Memberikan?

Demi mengelakkan keraguan, “Maklumat Lain” adalah merujuk kepada sebarang maklumat yang telah Anda memberikan tidak sebagai tindak balas kepada permintaan Kami, dan maklumat yang berkaitan, sama ada secara langsung atau tidak langsung, terhadap seseorang individual, yang dikenal pasti identiti atau boleh dikenal pasti, dari maklumat tersebut atau dari maklumat lain. Kami tidak memerlukan Maklumat Lain untuk operasi Kami dan Kami tidak akan bertanggungjawab untuk keselamatan Maklumat Lain tersebut. Anda diingatkan dari PDPA, bahawa Anda sebagai seorang pengguna data, bertanggungjawab atas setiap maklumat peribadi yang Anda proses atau mengawal, di bawah mana-mana urus niaga perdagangan Anda dengan orang lain. Anda dikehendaki untuk menggunakan usaha-usaha yang terbaik untuk menjamin Maklumat Lain, yang termaksud tetapi tidak terhad kepada apa-apa maklumat lain, dengan menggunakan teknologi penyulitan yang mencukupi.

Bagaimana Kami Mengumpul Maklumat Peribadi Anda?

Maklumat Peribadi tersebut boleh dikumpulkan:

  1. semasa Anda, melawat pejabat kami, berkomunikasi dengan Kami, melanggan Perkhidmatan, menggunakan Perkhidmatan tersebut (yang termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang huraian daripada latar belakang, infrastruktur atau rangkaian), mengambil bahagian dalam atur cara Kami, mengambil bahagian dalam promosi pemasaran Kami, mendaftar minat Anda dalam meminta maklumat, memasuki hubungan perniagaan dengan Kami, melawat laman web Kami atau memberikan Kami dengan apa-apa cara atau semasa Anda mengemas kini Maklumat Peribadi Anda;
  2. dari pekerja, pengarah atau pegawai, atau, syarikat atau organisasi atau perniagaan Kami yang bergabung dengan Kami (seperti wakil, kumpulan syarikat {termasuk ibu bapa atau subsidiari atau bersekutu, syarikat-syarikat}, ejen, kontraktor, pemproses data {yang memberi bantuan dalam mengumpul atau mengendalikan transaksi}, pembekal atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga {termasuk tetapi tidak terhad kepada penyedia produk yang digunakan dalam Perkhidmatan melanggan, ejen pemasaran, ejen jualan, pusat panggilan}, atau penasihat professional (seperti peguam atau juruaudit), atau syarikat pembawa yang Kita gunakan untuk berkomunikasi dengan Anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada dengan pos, kurier, telekomunikasi atau agensi perkapalan), dan pekerja, pengarah atau pegawai mereka (“Affiliate Kami”);
  3. dari sumber lain, yang Anda telah memberi persetujuan kepada Kami untuk mengumpul dari (seperti yang termasuk tetapi tidak terhad kepada agensi pelaporan kredit, agensi kutipan hutang, Syarikat Komisen, Pendaftar Perniagaan, Pendaftar Masyarakat, Jabatan Insolvensi atau agensi yang mana perniagaan dalam industry Kami dikehendaki untuk berkomunikasi dengan) atau dibenarkan oleh undang-undang; atau
  4. melalui “cookies” apabila Anda menggunakan laman web Kami atau akses kandungan Kami melalui laman web lain.

Siapa Yang Boleh Mengakses Maklumat Peribadi Anda?

Jika Kami percaya bahawa sesuatu diperlukan, Kami mungkin akan meluluskan Maklumat Peribadi tersebut pada bila-bila masa, tanpa memberikan notis untuk memenuhi apa-apa tujuan yang dinyata di atas bagi mengumpul Maklumat Peribadi. Maklumat Peribadi tersebut mungkin akan diluluskan kepada:

  1. Affiliate Kami;
  2. syarikat kad kredit atau institusi kewangan, urus niaga bayaran pemprosesan yang sesuai;
  3. agensi-agensi Kerajaan, badan kehakiman, berkuasa atau agensi penguatkuasaan undang- undang;
  4. seorang, pembeli atau pemegang serah hak, dengan sebahagian besar daripada perniagaan Kami;
  5. agensi pelaporan kredit, agensi-agensi pengutipan hutang, Jabatan Insolvensi atau agensi yang perniagaan dalam industri Kami dikehendaki untuk berkomunikasi dengan; atau
  6. pihak itu seperti Anda, yang nyata atau tersirat, setujui;jika dibenarkan di bawah kuasa yang sepatutnya oleh, undang-undang, peraturan-peraturan atau garis panduan atau;
  7. sebarang, syarikat atau badan, yang sedang cuba untuk menghentikan, aktiviti penyangak atau aktiviti penipuan, dengan syarat ia menunjukkan bukti aktiviti tersebut.

Selain itu, jika perniagaan Kami yang diperolehi oleh pihak lain dengan ketara, besar kemungkinannya bahawa maklumat pelanggan (termasuk tetapi tidak terhad kepada Maklumat Peribadi), yang merupakan sesuatu aset kepada perniagaan, juga akan dipindah kepada pihak yang meperolehi perniagaan tersebut.

Kami hanya akan meluluskan Maklumat Peribadi kepada pihak-pihak yang dinyatakan jika semua pihak itu mematuhi, Dasar tersebut atau sesuatu dasar yang memberikan perlindungan Maklumat Peribadi yang bertahap sama dengan Dasar tersebut atau dasar yang mematuhi dengan PDPA. Jika dibenarkan, Kami akan menghantar data yang tidak dikenal pasti.

Lebih-lebih lagi, jika Kami percaya diperlukan, Kami akan mengeluarkan Maklumat Peribadi tersebut:

  1. cabaran undang-undang (termasuk menyiasat, mempertahankan atau memulakan, tuntutan, caj atau prosiding);
  2. menguatkuasakan apa-apa Perjanjian kami atau melindungi hak-hak Kami; atau
  3. melindungi sebarang harta, atau keselamatan sesiapa.

Dalam keadaan sedemikian, bergantung kepada keadaan pada masa itu, Maklumat Peribadi mungkin akan terdedah dalam dokumen awam. Walaubagaimanapun, Kita akan mendapatkan penyuntingan Maklumat Peribadi seperti setakat yang dibenarkan oleh undang-undang, peraturan-peraturan atau garis panduan.

Selain daripada yang dinyatakan di atas, Kami tidak akan mendedahkan sebaliknya, Maklumat Peribadi Anda yang boleh dikenal pasti oleh pihak lain tanpa persetujuan Anda dan Kami harap untuk memastikan Anda bahawa Kami tidak akan menjual Maklumat Peribadi Anda yang boleh dikenal pasti untuk keuntungan komersil. Jika Kita perlu mengeluarkan Maklumat Peribadi dalam keadaan yang tidak dinyatakan dalam Dasar tersebut, Kami akan meminta persetujuan Anda sebelum mengeluarkan Maklumat Peribadi tersebut.

Bagaimana Pula Dengan Mengemaskini Maklumat Peribadi?

Kita akan mengunakan usaha-usaha yang terbaik untuk mengemaskini Maklumat Peribadi dan Anda bertanggungjawab untuk kemas kini tersebut. Tertakluk kepada pengesahan, Anda boleh menilai Maklumat Peribadi yang Anda telah memberikan sebagai tindak balas kepada permintaan kami dan mengemas kini maklumat yang sama. Jika diminta, Kami akan berusaha untuk memberikan akses kepada baki-baki Maklumat Peribadi, kecuali maklumat yang merupakan kermosial sulit atau yang tidak dapat didedahkan kerana dilarang oleh undang-undang atau kesan keselamatan (yang merupakan Sistem Kami atau sistem pihak lain-lain). Untuk membuat permintaan tersebut, sila menghubungi Kami dengan butiran hubungan yang diberikan di bawah dan sila memberikan nama Anda, dan akaun nombor Anda. Sila ambil perhatian bahawa Kami akan mengenakan bayaran untuk memproseskan permintaan tersebut. Kami akan mengunakan usaha-usaha yang terbaik untuk memenuhi permintaan Anda dalam tempoh masa 21 hari selepas penerimaan permintaan tersebut dan bayaran untuk permintaan tersebut.

Bagaimana Kami Mengendalikan “Cookies” Di Laman Web Kami?

Untuk menganalisis penggunaan laman web Kami, semasa Anda, menggunakan laman web Kami atau akses kandungan Kami melalui laman web yang lain, Kami akan mengumpul butiran sebegini dengan menggunakan “cookies”. “Cookies” tersebut yang disimpan dalam peranti yang akan akses laman web Kami secara automatic, hanya mengenal pasti peranti tersebut, bukan penggunanya. “Cookies” tersebut, yang diambil dari laman web Kami semasa diakses, mempunyai butiran atau maklumat yang membantu pelayaran Anda dengan menyesuaikan maklumat tapak berikutan dengan keutamaan Anda. Namun begitu, Anda boleh menolak untuk menggunakan “cookies” tersebut melalui pelayar Anda, penolakkan tersebut mungkin akan menjejaskan penggunaan Anda dalam laman web Kami.

Apa Jaminan Keselamatan Kami?

Kami mengambil langkah-langkah keselamatan yang praktikal, teknikal dan organisasi yang sewajarnya terhadap akses atau pemprosesan, Maklumat Peribadi [(termasuk yang akibat daripada pekerja Kami tanpa izin)] kehilangan atau yang tidak dibenarkan. Contoh adalah seperti:

  1. semasa Anda memberikan Maklumat Peribadi kepada Kami, Kami menyulitkan input dengan mengunakan perisian [128 bit] Secure Sockets Layer (SSL);
  2. [(hanya empat digit terakhir [kad kredit/kad debit] Anda akan ditunjukkan untuk mengesahkan bayaran transaksi, manakala nombor yang lain akan disulitkan semasa ia diberikan kepada [agensi kad kredit][bank]/[kami tidak menyimpan butiran kad kredit anda, sebaliknya akan melangsungkan anda ke laman web Paypal untuk memberi kesan kepada bayaran Anda kepada kami]]
  3. Kami menggunakan peranti keselamatan “Firewall” untuk mengelakkan akses yang tidak dibenarkan [dan untuk mengawasi Sistem Kami].]

Apakah Langkah-Langkah Keselamatan Yang Perlu Anda Pertimbangkan?

Internet bukan sesuatu persekitaran yang selamat. Semasa Kami membuat usaha-usaha yang dinyatakan di atas untuk mengelakkan pelanggaran, Anda patut memberikan maklumat rahsia hanya selepas mengambil langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya untuk melindungi penghantaran. Khususnya, Anda perlu lebih berhati-hati apabila Anda menghantar tertentu yang boleh memberi kesan kepada Anda atau menyebabkan kecurian identiti atau penipuan dalam talian dari segi kewangan. Anda dinasihatkan untuk mengesahkan input yang dicari selebum memberi apa-apa butir- butir untuk mengelakkan lulus tidak disengajakan maklumat kepada penipu.

Semasa Anda bermula menggunakan Servis, Anda akan didorong untuk memilih ID pengguna dan kata kunci Anda yang unik. Sila jangan membuat pilihan (seperti menggunakan nama atau tarikh lahir Anda atau anggota-anggota keluarge Anda.) yang senang dikenal pasti dengan Anda. Anda juga patut memastikan kata kunci dan butiran akaun Anda disimpan secara rahsia (tanpa menuliskan atau merakamkan kata kunci dan butiran akaun) dan Anda menandatangani keluar selepas Anda menggunakan Servis Kami, untuk mengelakkan pengunaan akaun Anda oleh seseorang yang tidak dibenarkan. Sebagai satu perkara berhemat, jangan berkongsi kata kunci dan butiran akaun Anda dengan pihak lain atau memberi persetujuan kepada pihak lain untuk akses akaun Anda. Kami tidak akan bertanggungjawab atas akses yang tidak dibenarkan jika bukan akibat keingkaran atau kecuaian Kami.

NOTIS PENTING

Kami tidak akan mengetahui kata kunci Anda atau tidak akan bertanya Anda untuk mendapat kata kunci Anda. Kami juga tidak akan tanya sebarang Maklumat Peribadi atau pengesahan butir-butir keselamatan melalui e-mel atau melalui penghubung dalam e-mel kami. Kami akan menghubung Anda ke muka surat maklumat melalui e-mel sahaja. Oleh itu, Anda tidak patut bertindak balas e-mel daripada Kami yang membuat permintaan untuk Maklumat Peribadi tersebut. Sebaliknya, Anda patut menghubungi Kami dengan butiran menghubungi yang dinyatakan di bawah untuk membuat laporan, bahawa sebarang permintaan e-mail sedemikian atau jika Anda mengesyaki bahawa kata kunci dan ID pengguna Anda telah dikompromi atau sebarang aktiviti lain – lain yang mengesyaki lain-lain.

Adalah Maklumat Peribadi Yang Dipindah Di Luar Malaysia?

Kami tidak memindah Maklumat Peribadi ke luar Malaysia, kecuali untuk kes pihak-pihak yang dinyatakan di atas yang kami lulus Maklumat Peribadi adalah “Entiti Luar Negara” yang di luar Malaysia. Anda bersetuju dengan memberikan Maklumat Peribadi kepada Entiti Luar Negara jika diperlukan.

Bahasa

Jika terdapat sebarang konflik di antara notis ini dalam Bahasa Malaysia dan notis dalam Bahasa Inggeris (IPServerone’s Personal Data Protection Policy (“Policy”), notis dalam Bahasa English akan mengatasi notis dalam Bahasa Malaysia.

Hubungan Kami

The Personal Data Protection Officer

Lee Cheung Loong
IPSERVERONE SOLUTIONS SDN BHD
A-1- 1, Block A, Glomac Damansara, Jalan Damansara 60000 Kuala Lumpur, W.P, Malaysia
Tel: 03-2026-1688 Fax: 03- 77283188 E-mail: marketing@ipserverone.com

Umum

Bagi apa-apa penjelasan Dasar tersebut atau aduan yang berkaitan dengan Dasar tersebut, jangan teragak-agak untuk menghubungi kami melalui e-mel dengan pertanyaan Anda.

Sila mengambil perhatian bahawa Dasar tersebut boleh dibetulkan oleh Kami pada bila-bila masa mengikut budi bicara mutlak Kami.

Back to Top